24 Aralık 2007 Pazartesi

Kandil'in Son Hali - Pars Narko Terör





Daha Fazlası İçin >>>

Savaş mı İlan Edelim - Pars Narko Terör

Talabani ve Barzani ayrı telden çaldılar. Biri Türkiye'ye hak verdi, diğeri ise bakın neler söyledi;
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi, Süleymaniye'de Mesut Barzani ile biraraya geldiler. Kerkük referandumunun ele alındığı toplantı sonrasında iki lider basın toplantısı düzenledi.
Dikkat çekici nokta Talabani ile Barzani'nin, Türkiye'nin sınır ötesi operasyona konusunda büyük bir fikir ayrılığında oldukları yönünde...
İşte medyanın yönelttiği sorular ve iki liderin verdiği yanıtlar;

Soru: TSK, Irak sınırına bomba yağdırıyor ne diyorsunuz?

Barzani: Bu olay hiç bir şekilde kabul edilemez. Şiddetle kınıyoruz. Çok sayıda vatandaşımız öldü ve yaralandı. Sivil yerleşim yerlerine saldırının durdurulmasını talep ettik.

Talabani: Türkiye'nin kendisini savunmasına hak veriyoruz. Teröre karşı kendilerini savunmaları haklı. İlişkilerimiz Türkiye hükümeti ile iyidir.

SORU: Türkiye'nin operasyonu Irak ile ortak mı?
Talabani: Burda hiç bir anlaşma yok. Bizim Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'nin Bağdat büyükelçiliğine nota verildi. Olayı çok büyütmek istemiyoruz. Irak ile Türkiye arasında ortak bir çözüm arıyoruz.

Tarık el Haşimi; Sayın Barzani'ye katılıyorum. Türkiye'nin bombardımanını şiddetle kınıyorum. Türkiye'nin anlaşmalara saygı göstermesi gerekiyor. Bu bombardıman hiç bir tarafa hizmet etmiyor.

Soru: Türkiye sınırı geçiyor bu hadise uluslararası haklara aykırı mı?

Talabani: Bu çok hukuki bir mesele. Bizi olaylara çekmeyin. Biz Türkiye ile dostluk ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Biz hiç bir zaman etkilenip, gaza gelmeyiz. Biz onların da hassasiyetlerini biliyoruz.

Soru: Neden BM Türkiye'ye karşı sessiz kalıyor?
Talabani: Biz sessiz kalmıyoruz bu bombardımana karşı. BM Genel sekreteri kınadı, Fransa hükümeti kınadı. Yani ne istiyorsunuz savaş mı ilan edelim?

Barzani: ABD Türkiye'nin ırak köylerini bombardımanına karşıdır.

Soru: Niçin Türkiye'nin bombardıman yaptığı köylere basını sokmuyorsunuz?

Barzani: Bu doğru değil. Ben kendim köye gittim. Olayları kınadık, şimdide kınıyoruz. İlgili taraflarla da şu anda irtibattayız, bu bombardımanların sonlanması için...

Tarık el Haşimi: 140. madde (Kerkük'ün statüsü) bugünkü protokolde gündeme alındı imzalandı. Kürt kardeşlerimizle hiç bir ayrılığımız, problem yok. İnşallah 140. madde Irak anayasasında onaylanacak.

Talabani: Türkiye'deki kardeşlerimizden dostluk elini bekliyoruz. Üçlü toplantı yapılsın, inşallah kopukluk yaşanmaz iki ülke kardeşliği arasında. 140. maddenin onaylanması için de mücadele edeceğiz.

Barzani: Türkiye topraklarımızı bombalarken, ülkemi terkedip Bağdat'a toplantıya gidemem. Köylerimi terkedemem.

Daha Fazlası İçin >>>